Ce este Amazon FBA?

 

Primele 2 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să citești acest articol sunt:

1. Oricine poate vinde produse pe  Amazon, indiferent de locul de pe glob în care se afla, prin intermediul FBA - Fullfilment by Amazon.

 2. Amazon este cel mai mare magazin online din lume.

Atunci când a creat programul AMAZON FBA, Jeff Bezos - fondatorul Amazon, l-a înzestrat cu multe avantaje. Cele mai importante dintre ele sunt:

- te poți afla oriunde dorești și poți vinde produsele tale pe Amazon

- FBA ofera posibilitatea evitarii gestionararii inventarului, logisticii și a serviciului clienți pentru ca sa-ti folosesti energia și timpul pentru alte aspecte importante ale afacerii.

 Ce înseamnă de fapt să vinzi pe Amazon?

Când spui cuiva că faci vânzări pe Amazon, este ca și cum ai spune că ești profesor universitar. Cu siguranță, în viitorul apropiat, comerțul online va deveni mult mai răspîndit și mai simplu, acum însă sunt necesare unele explicații generale.

De aceea și citesti acest articol, nu-i așa?

Vânzarea pe Amazon se aseamănă în esență cu deținerea unui magazin online personal. Dar de fapt, este mult mai avantajos decât atât. Atunci când începi să faci vânzări pe Amazon, te poți bucura de avantajele unei platforme foarte mari care are aproximativ 300 milioane cumpărători activi, fără a avea multă bătaie de cap, cum ar fi să aduci cumpărătorii în magazinul tău.

 Odată ce îți publici produsele pe Amazon.com, ele pot fi văzute de către milioanele de clienți ai platformei. Iar când începi să faci vânzări, devii automat un vânzător ”third-party” al platformei Amazon.com.

Poți face vânzări pe Amazon.com , fără a te afla în SUA

În ultimii ani, am călătorit și am locuit în afara Statelor Unite, însă am putut continua să vând produsele proprii  la fel de bine ca și cum m-aș fi aflat acolo în fiecare zi. Asta pentru că de logistică, stocuri si depozitare se ocupă in exclusivitate Amazon. Totul de ce am nevoie este o conexiune bună la internet pentru a gestiona accountul meu de seller. 

Ca și mine, oricine poate folosi acest serviciu pentru a face vânzări, indiferent de țara în care se află.

Deci, nu este necesar să locuiești în Statele Unite sau Anglia sau Germania pentru a vinde pe Amazon în aceste țări și mai jos în acest articol voi prezenta câteva moduri care iți vor permite să faci acest lucru indiferent de țara în care te afli acum.

De ce este avantajos să vinzi mai întâi pe Amazon U.S.?

La început să analizăm puțin condițiile în care se dezvoltă Amazon.com și rețeaua online de platforme internaționale Amazon. Cea mai mare regiune unde se dezvoltă Amazon în acest moment este America de Nord (cele mai multe vânzări se fac în U.S.,Canada și Mexic), urmează UK, Germania și Japonia care aduc cea mai mare parte a veniturilor totale (aproximativ 95%). Totuși, cele mai inovative servicii precum Prime Now (livrarea timp de o oră a produselor) se elaborează și dezvoltă mai întâi în U.S.

 Pentru a executa o operațiune atât de intensivă din punct de vedere logistic, Amazon trebuie să dispună de o rețea  densă de centre care se ocupă cu distribuirea produselor și de un număr mare de depozite. Cum influențează aceast lucru vânzătorii?

 Amazon se concentrează cel mai mult la dezvoltarea comerțului electronic pe piața U.S., aceasta fiind cea mai stabilă piață de E-commerce și își repartizează aici resursele pentru construirea unei baze de clienți foarte puternice. Ghicește cine va face vânzări acestei baze de clienți ? Da, acum oricine poate face acest lucru. De asemenea, în acest moment piața online din U.S.A  se caracterizează prin cea mai mare capacitate de cumpărare din întreaga lume.

Concluzia: Magazinul Amazon.com deține oportunități de dezvoltare atât pentru el ca companie cât și pentru tine în calitate de seller. Este mult mai sigur să vinzi pe o piață în expansiune decât pe o una cu potențial de creștere limitat.

 

Cum să mă înregistrez ca seller pe Amazon U.S. daca nu locuiesc în America?

La început vreau să fac următoarea remarcă: Nu sunt consilier financiar sau avocat în domeniul fiscalității. Cunosc toate aceste informații din propria mea experiență, întrucât sunt seller pe Amazon U.S., aflându-mă în acest moment în Republica Moldova împreuna cu familia mea. Deci, nu voi intra în profunzime în subiectul cerințelor fiscale ale Statelor Unite și voi aborda acest subiect simplu și pe înțelesul tuturor.

Înainte de a pune bazele propriului tău magazin Amazon, trebuie să te asiguri că dispui de urmatoarele lucruri:

 • Trebuie să te asiguri că deții un card de credit care poate fi folosit la nivel internațional: Payoneer, Visa sau Mastercard.
 • Vei avea nevoie de un număr de telefon, dacă ai un număr de telefon pe Skype USA  sau un număr google, este suficient.
 • Va fi necesar să deschizi un card bancar Payoneer sau perfect ar fi daca ai putea deschide un cont bancar în UE sau US. Aceasta poate fi o adevărată bătaie de cap, deoarece multe bănci solicită prezența ta fizică, din acest motiv vânzătorii începători deschid un card Payoneer care poate fi deschis Online.  Cardul sau contul bancar este necesar pentru ca Amazon să-ți trimită suma de bani încasată din vînzarea produselor tale la fiecare 2 săptămîni. Eu dețin un cont bancar în U.S., însă știu că pentru mulți dintre voi aceasta este greu de realizat. De aceea voi vorbi într-un alt articol despre opțiunile disponibile pentru  a primi fondurile încasate din vânzarea produselor tale.

 

Modalități de a vinde pe Amazon

Exista posibilitatea să vinzi pe Amazon prin 2 metode diferite. Una dintre ele este să devii  vânzător FBA (Fullfiled by Amazon) sau vânzător MF (Merchant Fullfiled).

Modul în care ești prezentat pe Amazon în calitate de vânzător și responsabilitățile tale pot fi diferite.


În ce constă metoda Fulfillment by Amazon?


Modelul comercial FBA îți permite să te folosești de rețeaua de distribuție (depozitele) puternică și baza de clienți Amazon. În cadrul acestei metode, Amazon îți primește și depozitează produsele, îndeplinește comenzile de livrare a produselor tale și chiar se ocupă de serviciile de customer service. Astfel, rolul tău rămîne să te implici activ în dezvoltarea gamei de produse și creșterea afacerii tale online.

FBA oferă posibilitatea sartup-urilor să se poată bucura de avantajele unei companii mari fără multe responsabilități. În timp ce tu ca seller te concentrezi să găsești oportunități și produse noi, Amazon se ocupă de vânzarea produselor tale.

În cadrul comerțului electronic obișnuit, trebuie să ai grijă ca produsul să ajungă la client într-un timp bine stabilit. Totuși, prin metoda FBA, cumpărătorii primesc multe din  produsele comandate timp de 1 - 3  zile în funcție de serviciul la care sunt abonați pe Amazon.

O altă provocare a magazinelor online este că inventarierea și adăugarea de noi produse spre vânzare mărește considerabil complexitatea afacerii. Însă dacă alegi FBA, totul ce trebuie să faci este să expediezi produsele spre depozitul Amazon, iar acesta va prelua controlul următorilor pași: primire, depozitare, vânzare, expedirere. De asemenea, ai posibilitatea să mărești numărul potențialilor clienți care văd produsul tău prin campaniile Pay per click oferite de Amazon (acest subiect îl voi aborda într-un articol viitor)

 

Care este  procesul de vînzare pe Amazon în calitate de vânzător FBA?

Metoda Fulfillment by Amazon (FBA) este cea mai potrivită pentru începători.

Voi încerca să explic această metodă în termeni foarte simpli.


Ce înseamnă FBA  (Fulfillment by Amazon Service)?


 1.   Găsești un produs care îți place și pe care vrei să-l vinzi pe Amazon;
 2.    Listezi produsul pe Amazon.com prin intermediul seller account (produsele nu sunt arătate disponibile pe site la această etapă);
 3.    Ambalezi produsele și le pregătești pentru a fi expediate spre depozitele Amazon din SUA;
 4.    Expediezi produsele spre depozitele Amazon în SUA prin FeDex,Dhl,UPS, etc;
 5.    Amazon despachetează și depozitează produsele trimise de tine;
 6.    Produsele tale apar disponibile pe Amazon.com (produsele apar disponibile în categoria unde le-ai listat în seller account);
 7.    Produsul tău este prezentat ca achiziție eligibilă prin FBA;
 8.    Un cumpărător găsește și face comandă pentru a-i fi livrat produsul tău;
 9.    Lucrătorii depozitului Amazon găsesc și expediază produsul tău spre adresa clientului care primește comanda în 1-3 zile (în cazul în care este membru Amazon Prime);
 10.   Cumpărătorul este fericit pentru că a primit comanda în timpul stabilit;
 11.   Banii din vânzarea făcută apar disponibili în seller accountului tău.

În scenariul de mai sus, tu trebuie să efectuezi primii patru pași, iar toți ceilalți îi face Amazon. Pentru asta,  Amazon își reține un comision din vânzarea fiecărui produs. Atunci când Amazon gestionează vânzarea produselor tale, ai garanția că dacă vei avea 1000 de vânzări în ziua respectivă - fiecare produs va ajunge la timp și în siguranță, la cumpărătorii tăi. Astfel ești liber să vinzi oricât de multe produse, din orice colț al lumii dorești.


Potențialul de cîștig

Care este potențialul de câștig al unei afaceri FBA?

Voi vorbi din ceea ce cunosc și fac eu. La conferintele anuale FBA la care particip frecvent am vazut cazuri în care unele persone au reușit să ajungă la cifre de vânzări de 50.000$/lunar în decurs de 30 de zile după lansarea primelor produse pe Amazon. În cazul meu, fac vînzări pe Amazon deja de 9 luni și am reușit să ajung la 15.000$/lunar, numărul produselor vândute fiind aproximativ 800-1000 unități în fiecare luna.

Aceste rezultate nu sunt neapărat cazuri tipice, însă ele demonstrează că este posibil să-ți construiești o afacere profitabilă cu venituri de mii de dolari folosindu-te de FBA și locuind în orice colț al lumii.


Concluzie:

Pot fi unii pași sau detalii pe care nu le-am inclus, întrucât fiecare seller își are propriile metode.  Dacă sunt persoane care locuiesc în afara U.S. și vând produse pe Amazon.com voi fi mai mult decât fericit să aud povestea afacerii voastre pe pagina noastră de Facebook.

Pot spune din propria experiență că posibilitatea de a călători în lume și totodată construirea și lansarea unei afaceri online este o experiență uimitoare. Sper ca fiecare dintre voi să se bucure de avantajele oferite de Fulfillment by Amazon. Locuind acolo unde vrea și având acces la cea mai mare piață de desfacere de pe mapamond. 


2 comments

 • Ne poti trimite un email la info@amazonrocket.com cu toate intrebarile tale.

  Cristian
 • Salut,

  Sunt foarte interesat sa fac vanzari pe Amazon.Cum va pot contacta pentru mai multe detalii ? Numarul meu de mobil este 0727 308 363

  Cu stima,

  Cristian

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published