Cum alegi produsul potrivit pentru a-l vinde pe Amazon?

 

 

Acest articol te va ajuta să înțelegi de unde trebuie să începi și ce trebuie să faci pentru ca produsele tale să fie vândute cu succes pe Amazon.

Înteleg că odată ce te-ai decis să vinzi produse pe Amazon, această parte a procesului de vânzare îți pare destul de dificilă.

Într-adevăr, odată ce devii seller, accepți o mare provocare. Trebuie să ai grijă ca produsele tale să fie potrivite și lansate într-un moment oportun. Segmentul sau nișa de piață pe care o alegi, nu trebuie să fie foarte competitivă, deoarece costul produselor tale poate fi mai mare decât ale altor selleri, iar calitatea acestora mai inferioară. În acest caz, clienții îți vor ignora produsele.  Dacă vei tine cont de informația prezentată în acest articol vei putea obține un profit frumos din vânzarea produselor tale pe Amazon.

Pot să spun din propria mea experiență că 90% efort din întregul proces de vânzare pe Amazon este să alegi produsul potrivit. Exact această decizie îți poate aduce succesul sau eșecul.

Ce trebuie să faci? Rezervă-ți suficient timp pentru a studia atent site-ul Amazon, vezi ce fel de produse oferă și la ce preț. Apoi, vei putea să înțelegi ce decizie iți poate aduce  profit.

Sunt lucruri care nu merită să le vinzi pe Amazon din cauza concurenței masive (de exemplu, huse sau carcase pentru iPhone, ori încărcătoare pentru celulare). Însă sunt o mulțime de produse pe care le poți vinde cu succes. Eu personal, ca să fiu sigur că îmi aleg produsele corect, încep prin a ține cont de 3 factori:

 1.   Prețul mediu al produsului trebuie să fie cuprins între 10$ și 50$.

Pentru a înțelege dacă produsul tău este potrivit, gîndește-te întâi ce profit îți poate aduce. Pot spune din propria experiență că produsele ce costă între 10$ și 50$ pot fi vîndute cel mai rapid. Secretul este impulsul clientului de a cumpăra. Cînd prețul este mai mic, cumpărătorii nu petrec ore în șir pentru a compara produsele tale cu ale altor selleri, odată ce văd produsul tău și le convine prețul, îl vor alege fără a mai sta pe gânduri.

Pentru a înțelege mai bine, gândește-te cum procedezi tu când vrei să procuri un produs mai costisitor, cum ar fi un televizor. Te interesezi ce model este mai bun și dacă acesta este întradevăr ceea ce îți place. Apoi îl compari cu alte modele și alte prețuri.  Pe lângă toate astea, ești foarte atent la calitate. Însă parcurgi tot acest proces când vrei să cumperi un produs de 25$? Maybe yes or maybe not.

Un alt motiv pentru care produsele care costă mai puțin se vând bine, este că nu se defecteaza ușor. Deci se păstrează foarte bine în timp și ajung în siguranță la destinație.

Și în final, este mult mai ușor și mai ieftin să expediezi spre vânzare produsele mai ieftine decât cele scumpe. Aceasta înseamnă că poți să crești numărul produselor pe care vrei să le vinzi mult mai repede.

Următoarele două exemple te vor ajuta să înțelegi mai bine.

Exemplul 1 : Ai ales un produs care va costa 25$ pe Amazon, iar prețul pentru fiecare unitate pe care o procuri din China este de 5$. Pentru un order de 500 unități va trebui să investești 2.500$. Este un preț rezonabil pentru a începe o afacere pe Amazon, nu-i așa?

Exemplul 2Ai ales un produs care va costa 250$ pe Amazon, iar prețul pentru fiecare unitate pe care o procuri din China este de 50$. Pentru un order de 500 unități va trebui să achiți 25.000$. Este o sumă prea mare și uneori inaccesibilă pentru un seller începător.

Acum ai înțeles de ce cea mai bună decizie este să alegi un produs care costă între 10$ și 50$. Va fi mult mai ieftin și mai simplu. Aceasta e important în special în cazul începătorilor care nu dețin o sumă mare pe care să o poată investi în inventarul inițial.

Însă, alegerea unui produs la un preț  accesibil este primul pas spre succesul tău pe Amazon.

 1.  Alege produse ușoare, până la 5 pounds (+-2,5 kg)

În cel mai bun caz, produsul tău trebuie să fie la fel de ușor ca hârtia. În așa fel, expedierea nu te va costa aproape nimic. Dar când vinzi prin FBA, lucrurile pot sta puțin mai diferit.

Cu cât produsul tău este mai mare, cu atât va cântări mai mult, iar când mărimea și greutatea cresc, prețul pentru expediere crește și el. Aceasta îți scade din profitul pe care-l poți dobândi.

Ca să ai idee ce înseamnă asta, să luăm un exemplu de produs care se vinde foarte bine  pe Amazon – huse din piele pentru Iphone7. Uită-te la imaginea alăturată și fii atent la “Shipping Weight:”. Aici e indicat că “Shipping Weight:” e doar 2.1 ounces (0,06 kg).


Este foarte important să știi masa produsului tău. De aceasta depinde cât va costa expedierea de la furnizorul din China către SUA și ulterior spre depozitul Amazon. Cu cât masa produsului este mai mică, cu atât profitul tău va fi mai  mare.

Și Amazon îți va pune taxe FBA în funcție de greutatea produsului. Pentru început, te va costa 2$ dacă masa nu depășește 2 pounds (0,90 kg). Pentru fiecare pound suplimentar, vei plăti câte 39 cenți.

Deci, dacă produsul tău are 10 kg, taxa va fi de $5.12. Ținînd cont de aceste detalii vei putea evita și alte taxe.

În concluzie, cu cât produsele tale vor fi mai ușoare, cu atât vei putea obține profit mai mare, deoarece nu vei achita taxe mari pentru expediere și comisioane FBA.

 1.   Asigură-te că produsele similare cu ale tale au o rată de 5,000 BSR sau mai mare in Main Category.

Este dificil să găsești o metodă sigură prin care poți afla cât de des se vând produse asemănătoare cu ale tale pe Amazon. Cea mai bună metodă este “Best Seller Ranking” sau BSR.

Secțiunea Amazon BSR te informează despre cum se vinde un anumit produs în cadrul categoriei în care se află. De exemplu, un produs al cărei rate BSR este de 10.000 se va vinde mult mai greu decât unul al cărei rate este 500.

Rata BSR te ajută să afli cât de bine și des se va vinde produsul tău. De asemenea, eviți să listezi un produs în top spots dacă nu are vânzări bune.

Sunt și alte metode de a afla care este cererea pentru produse ca ale tale pe Amazon, însă BSR este cea mai simplă și rapidă, întrucât afli totul chiar de la Amazon.

Asigură-te că categoria din care face parte produsul tău prezintă cerere și interes pentru cumpărători. Primele 3-5 din best seller-urile categoriei trebuie să aibă rata BSR de 5000 sau mai jos (cu cât BSR este mai aproape de 0 cu atât mai bine se vinde produsul). Cu cât sunt mai multe produse care au rata BSR mai mică de 5000, cu atât crește șansa ta de a face vânzări.

Să ne întorcem la exemplul anterior. De data aceasta, concentrează-te la “Amazon Best Sellers Rank”.

După cum vezi,  Case-ul pentru Iphone7 este al 1500-lea cel mai bine vândut produs din categoria  “Cell Phone Accessories”. Întrucât această categorie este destul de variată, poți fi sigur că case-ul se vinde foarte bine pe Amazon.

 

Dacă vezi produse asemănătoare cu cele pe care intenționezi să le vinzi la o rată BSR de 5000 sau mai puțin, însemnă că vei face vânzări foarte multe și rapide.

 1.  Fii atent la categoria pe care o alegi, să nu conțină nume de  branduri mari.

Ai grijă la concurenți. Ar fi o greșeală mare să intri în competiție cu branduri cunoscute, în special dacă ești un seller FBA nou. Alege o categorie în care concurenții sunt mai slabi, astfel vei putea vinde fără dificultăți.

Clienții sunt atrași de branduri care oferă reduceri foarte bune. Atunci cînd începi un business pe Amazon, nu îți permiți să concurezi cu ele. Sunt mai mulți factori psihologici care îl fac pe un cumpărător să cumpere produse de brand, chiar dacă prețul este mult mai mare decât la concurenții mai mici.

Ca să știi dacă printre concurenții tăi vor fi branduri mari, caută pe Amazon produsul pe care dorești să-l vinzi. Apoi fa search pe Amazon pentru acel produs și fii atent la ce vezi pe prima pagină. Dacă dai cu ochii de branduri cunoscute, este mai bine să alegi alt produs deoarece nu ai multe șanse să faci vânzări bune.

Însă dacă produsele ce le vezi sunt diferite de ale tale, atunci numele cunoscute ale brandurilor nu prezintă nici un pericol pentru tine. Ele nu îți vor fi concurenți direcți.

Să ne întorcem la exemplul nostru. 

 

Ar fi perfect ca atunci când îți cauți concurenții să nu găsești nici un nume  de brand în Top 100 în categoria de produse în care vrei sa vinzi. Însă, nu trăim într-o lume perfectă, așa că dacă vrei să-ți mărești șansele de vânzare, fă-ți timp pentru a fi sigur că vei avea concurenți slabi.

Dacă concurenții nu sunt puternici, îți vei vinde produsele în timp foarte scurt și nu va trebui să cheltui bani pe marketing agresiv ca să atragi atenția clienților.

 1.  Alege produse simple care nu se strică sau se defectează repede.

Fii atent la tipul produsului, nu trebuie să fie unul ce se sparge sau se strică ușor. Caută un produs de care nu va trebui să te îngrijorezi că va ajunge stricat la depozitul Amazon sau la ușa cumpărătorului.

Unele exemple de produse ce pot fi vândute sunt portofelele, covoraș pentru yoga sau un tocător de bucătărie elastic. Toate trei produse au câte un singur domeniu de utilizare și pot fi expediate în siguranță.

Pentru a fi sigur că produsele tale sunt potrivite, verifică dacă corespund următoarelor caracteristici:

 •        Sunt durabile
 •        Pot fi ușor expediate din China spre USA
 •        Nu conțin părți electronice
 •        Pot fi folosite fără instrucțiuni
 •        Au un singur domeniu de utilizare
 •        Au o suprafață și masă mică

Cu cât mai multe carcteristici întrunește produsul tău, cu atăt e mai bine. Ar fi ideal ca produsele să întrunească toate cracteristicile enumerate mai sus. Iar produsele similare cu ale tale de pe Amazon să aibă rata BSR de 5,000 sau mai joasă.

 1.  Cel puțin 2-3 produse asemănătoare cu ale tale trebuie să aibă mai puțin de 50 reviews pe prima pagină când dai search pe Amazon la produsul tău.

Un punct de care mulți începători FBA nu țin cont este că atunci când pe prima pagină există deja un număr mare de customer reviews. De obicei, în categoriile unde se vând mii de produse în fiecare zi, numărul de reviews ale produselor de pe prima pagină te ajută să înțelegi cât va trebui să lucrezi pentru a face față concurenței.

Cu cât vei vedea mai multe produse în top 100 ce au mai puțin de 50 de reviews, cu atât mai bine. Dar trebuie să te asiguri că sunt 3-4 produse diferite cu care vei putea concura. Pentru un începător este mult mai ușor să lucreze cu un număr limitat de reviews, decît să concureze cu branduri mari ce au 300, 500, 1000 sau și mai multe product reviews.

 Customer reviews este unul dintre aspectele de clasament care apar pe pagina Amazon’s search results. Cu cât mai multe reviews vei avea, cu atât șansele de a vinde sunt mai mari.

7.Cumpără produse la care prețul este 25% din prețul produsului indicat pe Amazon.

Când vinzi pe  FBA, trebuie să supraveghezi cu atenție marjele tale de profit. Cea mai bună modalitate este să te asiguri că vei cumpăra la preț mic și vei vinde la preț ridicat. Ca să știi ce profit vei obține din fiecare vânzare, asigură-te că găsești produse ale căror preț e 25% din valoarea prețului produsului vândut pe Amazon.

Pentru început, găsește produsele pe un site cum ar fi AliBaba.com. Verifică la ce preț sunt cumpărate și vândute produsele alese de tine, apoi verifică MOQ, adică cantitățile minime de produse ce le poți comanda.

Pe paginile Alibaba, vei putea să vezi cât va costa fiecare unitate. Dacă fiecare unitate poate fi cumpărată cu 5$, iar pe Amazon costă 20$, poți fi sigur că vei avea profit, chiar dacă vei achita taxe de expediere și comisioane pentru FBA.

În general, dacă marjele de profit sunt de 75%, vei putea să achiți toate costurile și să rămâi cu un profit destul de bun.

8.Asigură-te că produsul tău este bine listat si descris.

Când te uiți la inventarierea produselor de pe prima pagină Amazon, trebuie să compari care dintre ele sunt bine optimizate, și care necesită îmbunătățiri.

Un listing care necesită îmbunătățiri prezintă greșelile de mai jos:

 •        Are prea puține imagini cu produsul.
 •        Imaginile produselor nu sunt de calitate.
 •        Titlurile sunt prea scurte sau nu descriu suficient produsul.
 •        Produsul nu este descris în mod detaliat.
 •        Lipsește informație importantă despre produs.

Când te uiți la rezultatele Amazon’s search listings, fii atent la produsele care nu sunt optimizate corect și scrie ce este greșit în fiecare listing. Apoi, atunci când îți optimizezi propriul produs, îmbunătățește toate aceste domenii. Astfel îți va fi mai ușor să concurezi și să obții un loc pe prima pagină.

 1. Alege un produs care este ușor de expediat din China.

Când accesezi AliBaba, atrage atenția dacă este ușor sau greu să găsești produsul pe care vrei să-l procuri. Sunt mai mulți producători care oferă acest produs pe site-ul dat?

 

Dacă sunt mai mulți producători, vei putea achiziționa produsele la un preț mai avantajos datorită concurenței. Iar dacă furnizorul pe care l-ai ales nu va mai produce bunurile necesare ție, le vei putea cumpăra de la alt producător.


 1. Produsul NU trebuie să fie sezonier.

Dacă produsele tale nu sunt sezoniere, vei putea face vânzări pe parcursul întregului an. Desigur ca sunt produse sezoniere, care se vând foarte bine pe parcursul unei perioade de timp și îți pot aduce un profit destul de bun.

Este avantajos să alegi produse ce se vând bine pe parcursul întregului an, dar aceasta nu e întotdeauna posibil. Dacă pentru tine e convenabil să lucrezi cu produsele tale doar câteva luni, alege-le pe cele sezoniere.

 1.  Produse similare cu ale tale sînt oferite în vînzare pe eBay.

O altă metodă de afla cât de mare e piața pe care îți poți vinde produsele este să accesezi alte piețe. De exemplu, poți intra pe eBay.

Pentru a verifica potențialul de succes, accesează Ebay și scrie cuvintele cheie ale produsului tău. Sunt mai mulți selleri ce au în vânzare produse similare cu ale tale? Dacă da, ești asigurat cu o piață destul de bună în care vei putea să concurezi, chiar dacă ești începător.

 1. Asigură-te că  vei putea adăuga și alte produse din această gamă în vânzare.

La început, poți oferi în vânzare un singur tip de produse. Însă după ce vei căpăta experiență, vei putea adăuga și alte produse din aceeași serie.

Gândește-te la modalități de a face profit în viitor și alege produse care îl face pe client să cumpere și alte produse pe care le vei pune în vânzare. Produsele pot fi similare sau întrebuințarea lor poate fi asemănătoare.

Dacă vrei să vinzi un singur tip de produs, nu trebuie să te concentrezi mult la acest punct. Totuși, dacă îți faci planuri să-ți construiești propriul brand, trebuie să te gândești bine la ce produs alegi și la punctele anterioare.

Să luăm ca exemplu case-ul despre care am vorbit. De ce alte lucruri ar putea avea nevoie clienții tăi când cumpără un case? Spre exemplu un screen protector pentru iPhone. Deci, începe să vinzi un singur tip de produs, însă gândește-te cum ai putea să crești numărul de produse în viitor. Cea mai bună metodă este să te întrebi de ce ar mai putea fi interesați cei care îți cumpără produsul inițial. În așa fel, pe parcursul timpului vei putea să-ți construiești un brand propriu și să obții profit mai mare.

 1. Învinge concurenții oferind produse și servicii mai bune.

Acest punct depinde de cât de mult ești dispus să muncești pentru a concura pe  Amazon.

Ești gata să depui efort nu doar pentru a concura cu alți selleri din categoria din care faci parte și să-i depășești în ce privește calitatea și customer service?

Dacă dorești că produsul tău să fie considerat de o calitate mai înaltă decât la concurenți, trebuie să-ți faci timp să înțelegi care sunt punctele slabe și cele forte ale lor. Apoi, trebuie să faci îmbunătățiri acolo unde ei sunt slabi și să adopți punctele lor forte.

Dacă vei face aceasta într-un mod eficient, vei câștiga lupta concurenței. Nu este absolut necesar să concurezi, în fiecare zi pe Amazon se vând o mulțime de obiecte de calitate joasă. Însă dacă vrei să concurezi pe termen lung, rezervă-ți timp să studiezi produsele altor selleri și ține cont de tot ce am vorbit la acest punct.

 1. Alege mai multe cuvinte cheie pentru produsul tău.

În final, asigură-te că produsele tale pot fi găsite de clienți cu ajutorul mai multor cuvinte cheie.

O bună sursă de keywords pentru Amazon este MerchantWords.com, fă un search pe acest site și vei vedea că oamenii pot folosi cuvinte cheie variate pentru a găsi produsul oferit de noi - “iPhone 7 Case”.

Dacă ai cuvinte cheie diferite foarte bune indexate, atunci clienții vor găsi produsul tău mult mai ușor, iar tu vei vedea cu timpul care dintre aceste cuvinte sunt cele mai potrivite pentru produsul tău. (Intr-un articol viitor voi descrie exact cum se indexeaza keywords de către Amazon)

Concluzie:

Ține cont de fiecare punct menționat în lista pe care am pregătit-o și îți va fi mai ușor să înțelegi dacă produsele și categoriile alese de tine sunt potrivite pentru concurența în care va trebui să faci vânzările. 

În final, verifică dacă produsele tale corespund următoarelor caracteristici din listă:

 •        Prețul mediu al produsului este cuprins între 10$ și 50$.
 •        Cântărește puțin (E bine să aibă sub 5 pounds, 2-3 pounds este ideal)
 •        Produsele similare au rata BSR de 5000 sau mai mult în main category.
 •        Categoria produselor tale nu are nume de branduri.
 •        Sunt produse simple ce nu se strică ușor.
 •        Sunt cel puțin 2-3 produse similare care au mai puțin de 50 reviews pe prima pagină.
 •        Produsul poate fi procurat cu 25% din prețul pe care-l vei pune pe Amazon.
 •        Ai spațiu pentru îmbunătățirile și optimizare pe prima pagină.
 •        Produsul este ușor expediat din China.
 •        Produsul nu este unul sezonier.
 •        Produsul similar poate fi vindut pe Ebay.
 •        Vei putea să adaugi alte tipuri de produse din aceeasi categorie ulterior.
 •        Calitatea produsului tău o poate depăși pe ale celorlalți concurenți.
 •        Poți cumpăra produsul de la mai mulți furnizori.
 •        Produsul are mai multe cuvinte cheie după care poate fi găsit.

Este foarte bine ca produsele tale să corespundă acestor caracteristici, în special primelor 10.  Chiar dacă nu sunt reguli stricte, acestea pot fi numite recomandări care te vor ajuta să ai succes ca seller începător.

Vă mulțumesc că ați accesat acest articol, iar dacă l-ați citit până aici, cred că va luat ceva timp. Următorul  articol va explica cum poți găsi furnizori pe Alibaba.com pentru produsele tale și alte detalii privitoare la acest subiect.

Între timp, te poți alătura gratuit grupului nostru de selleri de pe Facebook . Din acest grup fac parte multe alte persoane care vând deja pe Amazon sau care doresc să devină selleri pe Amazon și te pot ajuta dacă ai unele întrebări sau neclarități. Dacă ești hotărât să faci vânzări pe Amazon, vei avea doar de câștigat dacă, te alături acestui grup.


2 comments

 • Multumesc pentru informatii.
  Sunt foarte utile

  Lenuta.
 • Salutari. Unde anume gasesc Amazon BSR?

  Razvan

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published