Cum listezi un produs în Amazon Seller Central?

În acest articol voi incerca să te ghidez pas cu pas, pentru crearea primului listing pe Amazon. Dacă ai ajuns la această etap[ înseamnă că deja ai identificat produsul pe care dorești să-l vinzi și ai găsit un furnizor pentru produsul tău pe Alibaba.com. Dacă nu ai făcut aceste lucruri, atunci încearcă să citesti Articolul - Ce este FBA și Articolul Cum găsești un suplier în China, unde sunt descrise amănunțit aceste procese.

Chiar dacă fiecare produs pe care dorești să-l listezi este unic și are particularitățile sale, informația de mai jos prezintă pașii de bază ce trebuie să-i faci.
La sfârșitul acestui articol, vei avea creat propriul product listing pe Amazon.com

Pentru a înțelege mai bine procesul voi crea un listing pentru o butelie de apă, ca exemplu:

Pasul #1: După ce te loghezi pe account-ul tău Seller Central, dă click pe “Add a Product” sub meniul Inventory. (Notă: Poți încărca produse și prin altă metodă, dând click pe “Add Products via Upload”. Această metodă este avantajoasă pentru diferite tipuri de produse, dar dacă acesta este primul tău listing, ai putea fi copleșit de toate formularele ce trebuie să le completezi.)
Pasul #2: Pe pagina Add a Product, ai posibilitatea să alegi una din cele trei metode disponibile. Prima metodă constă în adăugarea unui produs care este vândut deja pe Amazon. Poți găsi ușor produsul dacă îl cauți după nume sau ID (ASIN).

A doua metodă : dă click pe “Create a new product listing”, care se află mai jos de search box. Folosește a doua metodă dacă încarci un produs care nu se vinde la momentul dat pe Amazon.

A treia metodă o poți folosi cînd vrei să încarci mai multe produse odată. În acest caz folosești funcția “bulk upload” din dreapta ecranului.
Imaginea de mai jos prezintă metoda a doua de creare a listing-ului unui produs nou.
Pasul #3: După ce dai click pe “Create a new product listing”, va trebui să alegi din care categorie Amazon face parte produsul tău. Poți găsi categoria potrivită prin 2 metode: prima este folosirea funcției search, iar a doua deschiderea unei anumite categorii și verificarea produselor incluse.

Eu prefer metodele mai simple, de aceea folosesc funcția search.


Pasul #4: După ce ai scris denumirea produsului tău în bara de căutare, vor apărea toate categoriile posibile din care poate face parte produsul tău. Pentru butelia mea de apă au apărut 12 categorii. Alege categoria care este cea mai potrivită pentru produsul tău. Pentru produsul meu am ales a patra opțiune “Sports Water Bottles”.


Pasul #5: Completeză câmpul Listing Info cu informații despre produsul tău. Pe pagina următoare vei observa că informația despre listing-ul tău este împărțită în 7 secțiuni: Vital Info, Variations, Offer, Images, Description, Keywords și More Details.

    

În continuare voi descrie fiecare secțiune în parte.

Prima este Vital Info.
Tab #1 – Vital Info
1.Product Name:
Numele produsului va fi titlul pe care fiecare cumpărător îl vede pe listing-ul tău. De aceea este important ca titlul să conțină cât de multe cuvinte cheie și trăsături posibile ale produsului. De exemplu, în loc de “Water Bottle” eu am pus numele produsului meu “Lightweight Insulated Water Bottle, 18 oz., for hiking, camping, biking, and work”. Titlul poate fi și mai detaliat, poate conține pînă la 200 caractere.


2. Manufacturer și Brand Name

Dacă vinzi produse de marcă proprie (Private Label) completează ambele câmpuri cu numele companiei sau brandului tău.

3. Manufacturer Part Number
Va trebui să completezi acest câmp doar în cazul în care produsul tău îl înlocuiește pe altul.

4. Package Quantity
În acest câmp trebuie să indici numărul de produse pe care vrei să le vinzi. Deoarece vreau să vând o singură sticlă de apă, voi completa câmpul cu cifra 1.

5. Material Type

Dă click în interiorul câmpului pentru a primi o listă de materiale din care îl vei alege pe cel din care e confecționat produsul tău. Eu am ales plastic.

6. Color and Color Map

Am completat primul câmp cu culoarea produsului meu, însă am lăsat al doilea câmp Color Map necompletat. Dacă produsele tale au diferite culori, vei indica asta în Variety Tab.

7. Shape
Dacă produsul tău nu are o formă specifică, lasă spațiul necompletat. Eu am scris “Round”, însă cred că cumpărătorii nu au nevoie de acest detaliu.
8. Lens Color
Dacă produsul tău nu are lentile colorate, lasă spațiul gol.

9. Size
Aici pot scrie 18 oz. sau X-Large, depinde de ce anume vreau să evidențiez.

 1. Hand Orientation and Tension Supported
  Dacă produsului tău nu i se aplică aceste caracteristici, lasă câmpurile necompletate așa cum am făcut eu.

  11. GTIN Exemption Reason

  Multe produse trebuie să aibă GTIN(Global Trade Identifier Number) care se aseamănă cu UPC, iar în cazul cărților ISBN. Totuși, în cadrul unor categorii nu este nevoie ca produsele să aibă GTIN. Dacă dorești să fii scutit de GTIN , te poți conduce de ghidul Amazon care prezintă categoriile produselor și te informează care categorii nu necesită GTIN.

  12. Related Product ID Type și Related Product ID


  Dacă produsul tău poate fi folosit doar cu un alt produs, trebuie să adaugi ID-ul celui de-al doilea produs în câmpul alăturat. De exemplu, dacă butelia mea de apă poate fi folosită doar la o anumită bicicletă, atunci voi asocia sticla de apă cu UPC-ul biciletei. Dacă produsul tău poate fi folosit de unul singur lasă câmpurile necompletate.

  13. Item Display Dimensions and Weight
 2. În aceste câmpuri indică lungimea, lățimea și masa produsului.
 3. Product ID
  Pentru a putea fi vândut pe Amazon, fiecare produs trebuie să aibă un Product ID. Acest ID (de obicei UPC) va distinge produsul tău de celelalte. Întreabă producătorul dacă a aplicat produsului tău un ID, iar dacă produsul e de marcă proprie, aplică-i personal un UPC. Sunt o mulțime de website-uri care vând coduri UPC, caută ofertele cele mai avantajoase.
  Felicitări! Ai completat primul tabel din listingul tău.Să continuăm cu al doilea tabel, Variations.

  Tab #2 – Variations
  Dacă produsul tău are culori, mase diferite și alte particularități trebuie să le indici în acest tabel. Deschide meniul Variation și alege tipul variațiilor care se aplică produsului tău.
  După ce ai ales o variație, va trebui să completezi mai multe câmpuri  cu informații despre listingul tău. Întâi alege variațiile din cadrul temei alese, apoi dă click pe Add variations.
  După ce adaugi variațiile, ele vor apărea mai jos. Acum completează câmpurile cu informația potrivită fiecărei variații.

  Tab #3 - Offer
  1. Import Designation
  Nu este obligatoriu să completezi aceste câmpuri, însă dacă crezi că este necesar, alege varianta potrivită.

  2. Country of  Publication

Dacă produsul tău încă nu a fost publicat pe Amazon poți omite acest câmp.

 1. Seller Warranty Description

Completează câmpul cu garanția sau asigurarea ce o oferi. Eu am scris , “ Dacă din diverse motive nu sunteți satisfăcuți de produsul meu, vă garantez rambursarea întregii sume achitate.”

4. Release Date
Completează câmpul doar dacă dorești ca ce icare cumpără de la tine să știe când a fost fabricat produsul tău. Majoritatea sellerilor lasă acest spațiu necompletat.

 1. Country as Labeled

  Dacă produsul tău nu a fost produs în USA, iar eticheta indică țara de origine, trebuie să completezi acest câmp.

  6. Is Gift Wrap Available and Offering Can Be Gift Messaged
  Dacă nu folosești Fulfillment Amazon și vrei să oferi ambalajul produsului tău ca și cadou cumpărătorilor, poți indica asta aici.
  7. Tax Code
  Dacă folosești Amazon tax collection services, indică codul în acest câmp.
 2. Fulfillment Latency
  Dacă nu folosești Fulfillment Amazon, trebuie să indici în cât timp după ce clientul face order, vei putea expedia produsul.

  9. Restock Date
  Poți lăsa câmpul necompletat.

  10.Legal Disclaimer
  Eu am completat câmpul astfel:  “ Vă rog să citiți și să respectați toate etichetele și avertismentele”. Dacă nu ști cum să formulezi un disclaimer pentru produsul tău, consultă producătorul sau apelează la google sau la un consilier juridic.

  11. Start selling date
  Alege data la care dorești ca produsul tău să devină disponibil pe Amazon.
  12. Signed By
  Dacă produsul tău este înregistrat de o persoană individuală, specifică acest detaliu în câmpul de mai sus.

  13. Fulfillment Channel

  Aici trebuie să alegi cine se va ocupa de comenzi, tu personal sau Amazon. Din propria mea experiență îți recomand să folosești Fulfillment Amazon pentru orice order primești. Bravo! Ai finisat de completat tabelul 3.

Tab #4 - Images
În acest tabel trebuie să încarci imaginile potrivite pentru produsul tău. Nu uita să respecți termenii si conditiile oferite de Amazon pe această pagină.

Dacă dorești mai multe instrucțiuni care te pot ajuta la alegerea imaginilor pentru produsul tău, consultă articolul ”Patru imagini cu produsul tău ce trebuie să le eviți pe Listingul Amazon ”

Tab #5 – Description
Tabelul Description este împărțit în două secțiuni: Key Product Features și Product Description.

Key Product Features
Câmpurile Key Product Features vor deveni punctele tale forte care vor apărea la începutul listingului, ca în cazul listingului din imaginea de mai jos.

Trebuie să cunoști două lucruri importante despre caracteristicile produsului tău:
1.Chiar dacă Amazon neagă acest lucru, mulți vânzători cu experiență, au observat că Amazon clasează produsele pe baza cuvintelor cheie pe care le-ai inclus în punctele tale marcatoare care descriu produsul. De aceea, încearcă să folosești cât mai multe cuvinte cheie posibil.

2. Amazon susține că poți folosi cel mult 100 de caractere în fiecare câmp. Totuși, chiar dacă folosești mai multe, cuvintele vor apărea în listing(propoziția nu va fi tăiată). Amazon ar putea impune unele legi privitoare la numărul cuvintelor cheie, însă până cînd nu face aceasta, folosește cât de mult spațiu poți, scriind cât mai multe cuvinte cheie.
Product Description
Product Description este încă o oportunitate de a-ți vinde produsele.  
Folosește acest spațiu pentru a prezenta clienților avantajele pe care le oferă produsul tău. Nu vorbi doar de trasăturile produsului, explică cât de folositor poate fi acesta pentru potențialii cumpărători. Va trebui să te limitezi la 2000 caractere.
Tab #6 – Keywords
Tabelul Keyword este o parte cheie a listingului tău Amazon. Chiar dacă niciun cumpărător nu va vedea informația pe care o adaugi aici, Amazon o va folosi atunci când cumpărătorii caută produsul tău sau unul asemănător.

Search Terms
Adaugă cât de multe cuvinte cheie poți în fiecare câmp search term și separă-le una de alta prin spatiu. 
Este necesar să cunoști cât mai multe cuvinte cheie ce le poți atribui produsului tău. Le vei folosi pentru titlu, punctele esențiale și termenii de căutare. Dacă ai nevoie de un ghid care te poate ajuta să găsești și să folosești cuvintele cheie, citește articolul ” Ghid pentru începători – Cum găsești cuvintele cheie?”

Platinum Keywords

Deoarece nu ești Platinum Seller, lasă câmpurile necompletate.
Subject Matter, Other Attributes, Intended Use, și Target Audience
Următoarele patru secțiuni sunt câmpuri bazate pe meniuri drop down. Dă click pe fiecare câmp și se va deschide un meniu drop down cu variante de alegere. Ai putea fi tentat să treci peste această parte a procesului pentru a reduce din timp. Dar nu uita, Amazon folosește toată această informație pentru a prezenta  produsul tău potențialilor clienți. De aceea, oferă cât mai multă informație despre produs. Urmează ultimul tab.


Tab #7 - More Details


Nu voi intra în multe detalii aici din 3 motive:
1) Acest tabel diferă în dependență de categoria produsului tău. Dacă produsul tău nu face parte din categoria sticlelor de apă, tabelul pe care va trebui să-l completezi va fi diferit de al meu.
2) Este foarte ușor de completat. Va trebui să adaugi informația cerută în fiecare spațiu. Unele întrebări nu se referă la produsul tău, altele conțin informații despre produs, informații care sunt necesare pentru Amazon.  
3) Acesta este cel mai mare tabel din toate cele 7. Tot acesta e tabelul unde se determină prețul.
Trebuie să ai două locuri specifice unde poți adăuga prețul:
Manufacturer’s Suggested Retail Price: Acesta nu este prețul care va fi
plătit de cumpărător, este doar o sumă pe care cumpărătorul ar trebui s-o plătească dacă tu nu ești generos și scazi din preț. În listingul tău, această sumă apare ca list price. În exemplul de mai jos, sellerul a adăugat prețul $35.95 în câmpul Manufacturer’s Suggested Retail Price.   

      In final, acest preț devine un “preț ancoră” pentru produsul tău. Cumpărătorul vede întâi prețul mare, apoi cel mai mic oferit de tine și după ce compară sumele înțelege ce ofertă bună i se oferă.
Sale Price: Sale Price este suma pe care cumpărătorul o va achita pentru produsul tău. În exemplul de mai sus, suma este de $11.97.  Dacă ai nevoie să afli mai multe despre cum poți alege prețul potrivit pentru produsul tău , urmează  cei trei pași descriși în articolul  “Trei pași prin care determini prețul potrivit pentru produsul tău” .
Celelalte câmpuri sunt foarte explicite și se referă direct la produsul tău. Multe dintre ele sînt opționale, de aceea dacă nu le înțelegi, probabil le poți lăsa necompletate.

Concluzie
După ce ai îndeplinit toți pașii menționați și ai adăugat informația esențială despre produsul tău, trebuie să dai clic pe linkul “Save and Finish” de la capătul paginii.
Dacă linkul este umbrit (nu îți permite să dai click), este din cauza că lipsesc unele informații esențiale. Întoarcete la tab-uri și vezi pe care din ele se află o pictogramă cu semnul exclamării.

Întoarcete la acel tabel și completează-l cu informația necesară.
Dacă și după ce ai completat tabelul nu poți da click pe link, folosește asistența Amazon - deschide o altă fereastră și deschide propriul Seller Central. Dă click pe linkul “Help” din partea dreaptă de sus a paginii, apoi urmează pașii indicați.
Felicitări! Ai completat toți pașii necesari pentru ca produsul tău să apară official în listingul Amazon.

Dacă folosești Amazon FBA, îți mai rămâne doar să alegi opțiunile de expediere, însă dacă te-ai descurcat cu listingul, expedierea ți se va părea o etapa foarte simplă.

 

Sursa: salesbacker.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published