Cum să "crești" listingul tău pe Amazon?

 

  Pentru a avea succes pe Amazon trebuie să înțelegi cum să faci ca produsele tale să fie afișate cât mai aproape de top, iar pentru acest lucru trebuie să înțelegi cum lucrează Amazon’s Search Algorithm. 

 Vei fi surprins să afli că mulți selleri nu cunosc cum decide Amazon rank-ul fiecărui produs atunci când cumpărătorul face un search pentru produsul respectiv. Acest articol te va ajuta să înțelegi acest proces simplu, dar în același timp vital succesului tău.

Amazon este accesat de trei ori mai mulți cumpărători decât Google. Gândește-te în felul următor: Unde crezi că caută americanii informații pentru a afla dacă merită să cumpere un produs, începînd de la lucruri simple cum ar fi o carte și terminând cu produse mai costisitoare, de exemplu un frigider? Sigur că pe Amazon. 

Dacă ai ști cum să crești rankul produsului tău pe Amazon ai avea de trei ori mai mulți cumpărători și ai pierde mult mai puțin timp. Acest articol este asemenea unui ghid ce te va ajuta să crești produsele tale în rank. Însă înainte de aceasta, trebuie să cunoști cîteva lucruri de bază.

Ce este A9: Amazon’s Product Search Algorithm?

A9 este numele algoritmului de căutare a produselor pe Amazon. Mai jos găsești câteva principii de bază privind rezultatele căutării care stau la baza A9.

"Lucrul nostru începe cu mult înainte ca un cumpărător să scrie o întrebare. Când cumpărătorul începe să tasteze deja datele sunt analizate de algorimtul nostru indicând textul care descrie fiecare produs din catalog chiar înainte ca cumpărătorul să se decidă să dea click pe search."

Așa precum vedem, o mare parte din lucru se face chiar înainte ca clientul să atingă tastatura. Atunci când clientul atinge tasta “Enter” pentru a căuta un produs, algoritmul A9 furnizează rezultatul printr-un proces din doi pași:

Este un proces destul de simplu:

 •        Întâi se scot toate rezultatele din catalogul imens cu listinguri de produse.
 •        Apoi, rezultate sunt clasate în ordinea cea mai potrivită pentru utilizator.

" Atunci când determinăm care produse se potrivesc search-ului cumpărătorului, algoritmul de ranking le marchează pentru a le prezenta pe cele mai potrivite primele." 

Poate că unii dintre voi vă gândiți: ”Nu este Google cel ce se ocupă de relevanța produselor?" Amazon are un sistem similar de conversie, doar că nu afișează informație, dar produse.

"Una dintre principiile Algoritmului A9 este că relevanța poate fi văzută de cumpărător, iar noi ne străduim să oferim utilizatorilor noștri rezultatele cele mai potrivite. De semenea, evaluăm în mod continuu algoritmii folosindu-ne de programmatic analysis, key business metrics și performance metrics."

Google și Amazon îți vor pune întrebări în moduri diferite:

 •        Google - ”Care rezultate răspund mai exact la întrebările utilizatorului?”
 •        Amazon – ”Care produs i se pare cumpărătorului cel mai potrivit pentru el?”

Diferența dintre aceste două întrebări are la bază diferența dintre modul în care Amazon și Google tratează relevanța. În ansamblu, rankingul produselor pe Amazon este mult mai simplu decât pe Google deoarece presupune de două ori mai puțină muncă. Aceasta se datorează faptului că Amazon folosește doar de factorii interni pentru a determina poziția unui produs.

 De fapt, sunt două reguli simple, dar foarte importante pe care trebuie să le cunoști despre Amazon:

 •        Scopul principal ce îl are Amazon este să mărească Revenue Per Customer (RPC).
 •        Amazon urmărește fiecare acțiune a cumpărătorului efectuată doar pe Amazon.

 

Esența Algoritmului A9

Ținând cont de websiteul A9 și informațiile prezentate de Amazon prin intermediul Seller Central, putem grupa factorii de ranking Amazon în trei categorii egale:

Conversion Rate – Aceștia sunt factorii care au efect statistic asupra conversiei ratelor. Unele exemple de factori a ratelor de conversie sunt customer reviews, calitatea imaginilor și prețul produsului.

Relevanța – Îți amintești care este primul pas din Algoritmul A9? Întâi Amazon adună rezultatele, apoi decide cum să le listeze. Factorii de relevanță comunică algoritmului A9 momentul când trebuie să deschidă pagina produsului tău. Factorii de relevanță includ titlul și descrierea produsului.

Customer Satisfaction & Retention – Cum poți câștiga mai mulți bani de la un singur cumpărător? Dacă îi motivezi să mai cumpere de la tine. Amazon știe că secretul măririi RPC constă în păstrarea cumpărătorilor. Este mult mai greu să  determini pe cineva să cheltuie 100$ pe un singur produs decât 10$ pentru 10 produse. Factorii ce contribuie la păstrarea cumpărătorilor includ feedback-ul sellerilor și Order Defect Rate.

*Amazon folosește pentru rankingul produselor atât ratele de conversie prevăzute cât și cele reale. De exemplu, dacă produsul tău are un preț mai mare decât alte produse similare, Amazon prevede pentru listingul tău o rată de conversie mai mică și va folosi acea rată până când datele vor fi schimbate.

 

  Mai jos găsești cei mai importanți factori de poziționare Amazon ce sunt folosiți de algoritmul A9 pentru a oferi un rank produselor.

 

Factorii Ratei de Conversie

SALES RANK

După câteva căutări pe Amazon, vei înțelege destul de clar că numărul de vânzări cunoscut ca Sales Rank, este unul dintre cei mai importanți factori rankings.

Chiar acum Amazon testează o nouă caracteristică a rezultatelor căutării unde adaugă imediat antetul #1 Best-Seller la produsul care se vinde cel mai bine în cadrul categoriei. Poți vedea această în exemplul de mai jos unde doar unul dintre ceasurile listate are afișat calificativul de Best Seller - acest calificativ arată potențialului cumpărător că produsul este cel mai bine vândut în categoria respectivă.

 

Este destul de simplu...

Cu cât faci mai multe vânzări, cu atât se va mări rankingul, iar un ranking mai mare îți aduce mai multe vânzări. Sună ca un cerc vicios, însă există multe metode ce permit sellerilor să concureze.

CUSTOMER REVIEWS

Numărul de customer reviews este unul dintre cei mai importanți factori ranking în algoritmul Amazon A9. Cum afectează Customer Reviews numărul de vânzări și rankul produsului?

 •        De obicei produsul care are cel mai mare număr și cea mai înaltă rată de reviews are cele mai multe vânzări. 


ANSWERED QUESTIONS

Q&A`s sunt listate în partea de sus a paginii în care apare produsul, asta înseamnă că sunt importante pentru conversie.  Vedeți mai jos un exemplu Q&A la ceasul best seller de mai sus:

 

IMAGE SIZE & QUALITY

Amazon continuă să pună restricții la calitatea și mărimea imaginii tuturor listingurilor produselor. Unele categorii nici nu afișează un produs dacă nu are cel puțin o imagine de 1000x1000 pixels. Acestea sunt numite suppressed listings”.

Dacă imaginea are 1000x1000 pixels, cumpărătorii pot folosi opțiunea Hover-to-Zoom, care este demonstrată mai jos. Acestă opțiune influențează mult ratele de conversie.

Atunci când cursorul se află pe imagine timp de mai multe secunde , Amazon afișează în mod automat imaginea mărită a produsului.

PREȚUL

Îți amintești când am vorbit despre modul în care algoritmul de căutare a produselor A9 folosește atât ratele de conversie prevăzute cât și cele reale pentru a determina care produse trebuie să le afișeze în rezultatele căutării?

Unul dintre factorii cei mai importanți folosiți de Amazon pentru a determina rata conversiei estimate este prețul. Amazon știe că cumpărătorii săi caută prețuri avantajoase.

 

Time on Page:

Amazon consideră că timpul pe care îl petrece un cumpărător analizându-ți listingul, demonstrează cât de interesat este să-ți cumpere produsul. Un client care citește întreaga descriere a produsului tău, se uită la reviews și investighează Q&A’s este mult mai interesat de produsul tău decât cineva care doar parcurge informația în câteva secunde.

Bounce Rate:

Un ”bounce” este atunci când un cumpărător efectuează o căutare , intră pe pagina ta, apoi se întoarce la rezultatele căutării sau dă click pe Related Product. Nu uita că Amazon este mult mai bine informat despre bounce rate decât Google, deoarece activitatea utilizatorilor are loc în interiorul platformei.

 

RATA DE COMPLETARE A CÂMPURILOR LISTINGULUI:

Un alt factor important este completarea listingului. Secțiunile individuale ale listingurilor produselor influențează relevanța, însă completarea adecvată a listingului are un efect important și asupra ratei de conversie.

Ca regulă generală, cu cât mai multă informație conține listingul produsului tău, cu atât mai bine. Străduiește-te să completezi fiecare câmp al listingului, iar șansele ca produsul tău să apară în topul produselor va crește considersabil.

  Cele mai relevante câmpuri sunt:

 

Titlul

Optimizarea titlului produsului tău pentru Amazon este un exemplu excelent ce te ajută să înțelegi cum diferă optimizarea pentru Amazon de cea pentru Google.

Pentru Google cauți un titlu concis, în care cuvântul cheie se află la început. Însă când lucrezi cu Amazon, scopul tău este să folosești cât de multe cuvinte cheie până la 80 caractere. De  fapt, poți să depășești 80 caractere deoarece este mai bine să ai prea multe keywords decât prea puține. 

 

FEATURES / BULLET POINTS

Un alt motiv important pentru care un produs are un rank atât de înalt se datoreză numărului mare de cuvinte cheie și informații despre caracteristicile produsului. Aceste caracteristici ale produsului care sunt afișate ca puncte marcatoare sub preț și opțiunile produsului sunt absolut necesare.

Caracteristicile produsului sunt la fel de importante precum imaginile. După cum observi în exemplul de mai jos, toate punctele marcatoare sunt detaliate și conțin multe cuvinte cheie. În același timp, sunt ușor de citit, de aceea nu vor crea confuzie în rândul cumpărătorilor și nu vor afecta negativ conversiile.

PRODUCT DESCRIPTION

Descrierea produsului tău este conținută în caracteristicile adăugate de prețul produsului. Trebuie să depui efort și voință pentru a îmbunătăți descrierea, în special, deoarece poți deține controlul absolut asupra acestei părți a paginii. Totuși nu uita că pe Amazon folosirea aceluiași cuvânt cheie de mai multe ori pe pagina produsului nu îți aduce beneficii. Fiecare cuvânt cheie trebuie să apară o singură dată în listing.

 


CATEGORY & SUB-CATEGORY

Probabil că nu ți-ai dat seama, însă odată ce un cumpărător a intrat într-o categorie, orice alt search va fi în cadrul aceleiași categorii.

SEARCH TERMS

Pe lângă categorii, mai poți specifica termenii de căutare care se potrivesc produsului tău.

Chiar dacă Amazon listează 5 câmpuri diferite de câte 50 caractere pentru search terms, consideră aceste câmpuri un text box de 250 caractere în care poți adăuga orice search term crezi că se potrivește produsului tău.

 

EXIT RATE

Cât de des un cumpărător îți analizează listingul, apoi părăsește Amazon.com? Aceasta este rata ta de exit.

Dacă pagina ta are un exit rate ce depășește rata medie, Amazon consideră că listingul tău este de calitate joasă. De obicei, ai putea avea un exit rate înalt din cauză că nu ai suficiente produse în stoc sau nu ai completat listingul în întregime.


PACKAGING OPTIONS

Până acum am crezut că Amazon nu ține cont de ambalajul produsului, însă recent am înțeles contrariul. O dovadă este exemplul de mai jos.

Amazon a observat că cumpărătorii doresc să înțeleagă clar care sunt opțiunile de împachetare a produsului și chiar dacă nu ar fi așa, ambalajul produsului este un ajutor în separarea listingului tău de alte produse similare.

O metodă simplă de a face asta-după cum poți vedea în exemplul de mai sus - este să folosești Fulfillment by Amazon pentru a oferi Frustration Free Packaging. Astfel vei folosi ambalaj mai puțin care este confecționat din materiale complet reciclabile, fără a pune în pericol produsul.

Acum să recapitulăm pe scurt tot materialul :

 •        Obiectivul principal Amazon este să aibă un RPC (Revenue Per Customer)  maxim.
 •        Algoritmul Amazon A9 folosește rata de conversie, relevanța și opinia cumpărătorilor pentru a decide rankul produsului.
 •        Completează listingul produsului tău cât de mult poți folosind cât mai multe keywords.
 •        Folosește FBA (Fulfillment by Amazon) pentru a fi pe placul cumpărătorilor.
 •        Găsește modalități de a mări numărul de reviews și fă tot ce poți pentru ca cumpărătorii să fie satisfăcuți de produsele și serviciile tale.
 •        Cel mai important punct: Mai multe vânzări = ranking mai înalt = mai multe vânzări.

Atât am vrut să îți transmit în acest articol. Acum știi pe ce criterii se bazează Amazon atunci cînd decide ce rank să ofere unui produs. Tot ce trebuie să faci acum este să pui în practică sfaturile menționate anterior. Între timp, pot apărea unele întrebări despre ranking products pe Amazon, sau poate ai nevoie de explicații suplimentare. Scrie-ne pagina noastră de Facebook și vom încerca să-ți răspundem în cel mai scurt timp posibil.

 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published