Cum arata viitorul afacerilor pe Amazon?

Sunt vânzarile pe Amazon "the next big thing?".

In calitate de seller pe Amazon, analizez deja de mai bine de 2 ani toate lucrurile noi care se întâmplă pe această platformă și voi incerca mai jos să ofer câteva prognoze și sfaturi legate de viitorul vânzarilor pe Amazon.

În primul rând să începem cu întrebarea: Ce este de fapt Amazon? Mulți blogeri sau traineri descriu vânzarile pe Amazon ca pe o posibilitate de a te îmbogăți rapid și de a-ți petrece restul vieții pe o plajă undeva in Bahamas, lucrând o singură oră pe zi, iar restul timpului bucurându-te de viața frumoasă pe care o ai. Cam așa arată cel puțin unul din spoturile publicitare pe care le-am văzut recent pe Facebook. Este sau nu așa, voi incerca să răspund la această întrebare mai jos.

 So... Ce este de fapt Amazon? 

 Simplu spus, Amazon este cea mai mare platformă de cumpărături online din lume, care oferă acces la cel puțin 500 milioane de clienți, gata să cumpere produsul pe care îl vinzi tu cu un singur click. Un exemplu pe care îl folosesc foarte des este următorul:

  Daca ai reuși să vinzi o singură cutie cu chibrituri fiecărui cumpărător care are un account pe Amazon, atunci sigur ai fi deja milionar in $ și cele mai frumoase lucruri la care visezi ar fi realitate. Dar... ușurința cu care poți avea acces la jumatate de miliard de cumpărători o au și alte câteva milioane de selleri care deja vând produse pe Amazon. Astfel că, este foarte greu să vinzi un pachet de chibrituri fiecărui client din motiv că alte câteva sute de selleri din categoria "Chibrituri" incearcă și ei să vânda acest produs. Iar concurența face ca cei mai buni să reușească să dezvolte o afacere, iar cei care nu fac lucrurile corect, să eșueze.

Pentru a simplifica si mai mult lucrurile, am scris mai jos câteva tendințe clare la care trebuie să fiți atenți și să le cunoașteți dacă vindeți sau intenționați să vindeți produse pe Amazon.

Creșterea Amazon:

   În prezent, produsele listate pe Amazon ajung la consumatori din 10 țări, printre care: Japonia, India, China, Brazilia și cinci țări europene (Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Spania). Sellerii de pe Amazon pot vinde acum în toate aceste țări indiferent de locul unde se află dacă folosesc serviciul FBA. Pe măsură ce timpul trece în eCommerce apare o tendință tot mai clara de rupere a granițelor, de asemenea sunt sigur că in urmatorii 5 ani, vom vedea o creștere mult mai mare a tranzacțiilor transfrontaliere.

În consecință, vânzarea produselor pe Amazon oferă oportunități crescânde și echitabile de a ajunge la o audiență foarte largă care poate depăși 500 milioane de utilizatori online.

Dezavantajul acestei creșteri este că sellerii care vând pe Amazon in USA sau EU, vor experimenta mai multă concurență din India și China în categorii cum ar fi industria textilă si fashion. Comerțul transfrontalier cât și logistica, devin tot mai mari și mai bine puse la punct, astfel încât vă puteți aștepta ca in viitorul apropiat să puteti vinde un produs în UK si să fie livrat la client in Polonia de exemplu, în maxim 24 de ore (one day shipping) sau un chinez să vândă un produs care să fie livrat in EU în maxim 24 de ore. Cele mai multe companii care vând pe Amazon au înregistrat deja o creștere considerabilă a volumului de vânzări, de la trecerea mărfurilor la Fulfillment By Amazon (Fulfillment By Amazon) (FBA) de la FBM.

 Dacă nu ați inceput încă să vindeți pe  Amazon, dar intentionați să faceți acest lucru, atunci e bine să stiți că Amazon dorește ca vânzătorii săi să se dezvolte împreună cu ei pe piețele sale globale, nu neaparat să rămâna doar pe USA. Pentru a încuraja acest lucru, Amazon a facilitat recent taxele pentru FBA prin scăderea comisioanelor de pe piața europeană. Acest lucru reduce semnificativ costurile și oferă posibilitatea sellerilor de a se extinde pe aceste piețe.

 

Desi, in ultimul timp au aparut mai multe site-uri care oferă cursuri online despre cum să începi o afacere pe Amazon, sfatul meu este clar: ca în orice afacere, trebuie să evaluați corect riscurile, recompensa și desigur costul de inițiere a unei noi afaceri.

 Citeva sfaturi utile pe care pot să le ofer sellerilor începători:

 1. Asigurați-vă că produsul dvs. va fi bine primit, legal și profitabil în aria de expansiune a pieței pe care intentionați să-l vindeți. Neaparat faceți un product research corect, chiar dacă acest lucru vă poate răpi din timp.

 2. Principala preocupare a celor de la Amazon este clientul (nu tu, ca seller). Fiți vigilent și concentrat atunci când vindeți pe Amazon. Mai presus de toate, acordați atenție clienților dvs. și faceți ajustări permanente în funcție de cererile clienților.

 3. Fiți onest cu clienții și în relația cu Amazon, deoarece platforma se va concentra mai mult  pe recenziile și descrierile frauduloase sau înșelătoare pe care le utilizează foarte frecvent noii selleri atunci când lanseaza produse. Vor fi anulate multe listinguri și accounturi pentru recenzii frauduloase.

4. Furnizați cele mai bune servicii posibile și apoi încurajați recenziile din partea clienților dvs. Recenzile false, descrierile înșelătoare și alte practici de afaceri proaste, pot să vă aducă în atenția Amazon și să vă distrugeți afacerea.

5. Pe măsură ce eCommerce-ul crește, clienții încep să renunțe încet încet la cumpărăturile tradiționale - în store. Potrivit unui sondaj efectuat de Cowen and Company, in primul trimestru din 2016 s-a înregistrat o creștere de 18% a bunurilor consumate de la Amazon față de anul trecut. Destul de interesant, în aceeași perioadă de timp, magazinele tradiționale brick and mortar(BAM), au înregistrat scăderi. Potrivit aceluiași studiu, Walmart - cel mai mare retailer din lume a înregistrat o scădere cu 5% a numărului de vânzări de produse alimentare. Dacă în acest moment produceți sau vindeți produse în retail, sfatul meu este să începeți să vă documentați cum puteți să treceți măcar o parte din vânzări online, până nu este prea târziu.

6. Amazon va fi, fără îndoială în viitorul apropiat, un jucător-cheie în afacerea  cu produse alimentare, iar acum este momentul ca orice seller care dorește să dezvolte o afacere pe această nișă, să acționeze.

7. Fii inteligent, inovator și foarte atent. Amazon devine din ce în ce mai inundat cu tehnologie, produse de frumusețe și alte bunuri de consum.  Să vă aruncați in lupta cu mii de selleri concurenți, chiar nu are nici un sens. Găsiți o nișă nesaturată, unde să vă puteți integra. Odată ce ați găsit-o, explorați ideea unui Private Label și incepeti vânzarea produsului pe Amazon. Un brand este ceva ce nu se poate duplica, și ca o afacere mică puteți oferi o experiență personalizată pentru clienții vostri de pe  Amazon, care nu se poate copia de concurenți.

 

 CONCLUZIE

 Deci, de ce e nevoie ca să ai succes ca seller pe Amazon? Uneori, pentru a ține pasul cu Amazon, trebuie să te gândești la auto-branding. Alteori, este vorba despre a fi în fruntea viitorului tendințelor eCommerce și de a diversifica, după caz. 

 Recomandarea mea de baza este: inițiați o afacere pe Amazon pentru a va asigura un cash flow stabil in prima etapa a afacerii voastre, după care, dezvoltați paralel și alte canale de vânzari precum: Ebay, Walmart (online), Jet și desigur propriul canal de vânzări. Fullfilment-ul (livrarea produselor) îl puteți face tot prin intermediul Amazon și pentru alte canale de vânzări. În acest mod nu veți depinde doar de Amazon și capriciile acestei companii. Be smart, în timpurile în care trăim, puteți cumpăra produse din China - puteți depozita produsele in USA - și puteți livra produsele în Canada, fără ca măcar să vedeți aceste produse. Important este să vă documentati bine și să faceți lucrurile corect.

  Dacă aveți experiență în eCommerce și aveți alte sugestii legate de direcția în care merge eCommerce-ul astăzi, suntem deschiși să le primim și să le dezbatem pe pagina noastra de Facebook.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published